grafisk profil
JNL Group
arbetet bakom logotypen
Det hela började med ett uppstartsmöte mellan mig och företagets två grundare, där dem fick berätta om sitt företag, sin vision och sina önskemål. Då fick jag mig en uppfattning om företagets känsla och tonalitet och även en grundförståelse för hur deras företag fungerar.
Vi gick igenom budget och planerade inför nästkommande steg.
1.1 Första etappen
Under etapp 1 tog jag fram skisser på två olika koncept. Förklarade tanken bakom dem båda och gjorde klart för att det inte är slutresultatet utan enbart en grundskiss. Koncepten behöver utforskas och bearbetas ytterligare för att nå bästa slutresultat. Då valde vi att gå vidare med exempel “Bold” (den vänstra) och även mer tid för att skissa fram några nya förslag.
2.1 Andra etappen: Definera “Bold”
Här tog jag skissen till nästa nivå genom att basera och forma logotypen efter ett grid system. Under detta stadium insåg jag att grund exemplet blev en aning för “kraftigt” för att passa just JNL Group, därför gjorde jag ut en ytterligare “tunnare” variant baserat på samma system.
Eftersom detta exemplet blir ett wordmark, alltså text som blir logotypen och att jag redan skapat ett grid att luta mig emot så finns möjligheter att skapa ett helt eget typsnitt för JNL Group.
Sedan började jag även arbetet med en färgpalett, för att ytterligare stärka varumärkets identitet.
2.2 Andra etappen: Nya koncept
Här gick jag åt en ny riktning och tog fram symboler som är baserade på bokstäverna JNL. Det landade på tre olika varianter som har mycket stora potential.
Jag presenterade symbolerna enskilt för att visa att dem fungerar både stora som små, svart på vitt och inverterat. Samt i lite layout exempel för att få en bättre uppfattning om hur logotypen kan bli i “verkligheten”.
3.0 Tredje etappen: Dilemmat
Efter andra etappen fick grundarna tid att smälta informationen och snacka ihop sig, för att sedan bestämma hur vi skulle gå vidare. Vi hamnade i ett litet baklås där dem gillade två olika logotyper och inte kunde enas.
Det är oerhört viktigt för mig att båda är nöjda och känner sig bekväma med sitt val. Jag försökte därför medla och förklara både för och nackdelar med båda exemplen, här stod det mellan Sharp och Thinbold.
3.1 Tredje etappen: Lösningen
Jag föreslog att jobba vidare på Sharp, för att ge den skissen samma möjligheter som den definierade Thinbold. Samt tid för att ta fram ytterligare ett nytt koncept.
Då fick jag en idé om att kombinera element från båda deras namn (Leijon & Lindberg) och visade då en handritad skiss. Dem älskade konceptet och ville se ett exempel på hur det skulle kunna se ut. Det tog många skisser innan jag kände att jag träffat rätt, och fick något värdigt att visa.
4.0 Fjärde etappen: sätta grunden och färger
Förslaget blev godkänt och jag kunde färdigställa logotypen. Parallellt så började jag fokusera på färgerna som skall ingå i varumärket. Under tidigare stadier så har jag visat upp min vision med färgscheman som jag tycker passar företaget.
Jag vill få fram en palett som utstrålar energi och ungdomlighet men som också inbringar en stark känsla av professionalism. Därför kändes det då rätt att en fräsch grön färg skulle stå i fokus. En färg som också poppar mot både vit och svart.
5.1 Femte etappen: Style Guide
När Logotypen och färgerna är i hamn så behöver det presenteras. Det gör jag genom att skapa en Style Guide “Brand book”. Där får jag också möjlighet att dela med mig av värdefull information om just deras grafiska profil. Vilket också blir en lathund så att de kan upprätthålla och bygga vidare på varumärket. Jag inkluderar även några layout exempel med färger och logotyp som dem kan inspireras av.
Sammanfattning
Vägen fram till ett slutresultat är inte alltid rak. Vilket är helt okej eftersom man ibland behöver känna på lite olika alternativ innan man vet vad som känns rätt. Mitt jobb innebär inte bara att ta fram design som är snygg och professionell utan att vägleda och respektera uppdragsgivaren genom resan.
JNL Group gav mig ett stort förtroende vilket underlättade arbetet enormt. Uppdragsgivarna är mycket nöjda över arbetet.